Reconstrucția sânilor este o opțiune fezabilă pentru femeile care au suferit o intervenție de îndepărtare a sânilor, în urma unui cancer mamar. Pentru reconstrucția sânului post mastectomie, sunt utilizate fie implanturile, fie lambourile din țesutul propriu.
Reconstrucția sânilor poate fi efectuată imediat, în cadrul aceleiași intervenții de îndepărtare a sânului, sau la distanță, după ce pacienta a avut timp să se recupereze.
Cum se realizează reconstrucția mamară?
Majoritatea procedurilor de reconstrucție a sânilor implică utilizarea de expandere de țesut și implanturi mamare.
Expanderele sunt utile în special pentru pacientele cu reconstrucție a căror piele s-a vindecat deja după o procedură de îndepărtare a sânilor. La astfel de paciente, expanderele sunt folosite pentru a întinde pielea pentru a găzdui implantul. Expanderele sunt baloane de silicon introduse sub piele și umplute treptat cu o soluție salină în decurs de câteva săptămâni. Când pielea s-a extins suficient, expansorul va fi înlocuit cu un implant mamar, iar mamelonul și areola vor fi reconstruite chirurgical.
Ca și în cazul tuturor procedurilor chirurgicale, reconstrucția sânilor implică anumite riscuri și efecte secundare. Perioadele de recuperare variază în funcție de tipul și amploarea intervenției chirurgicale efectuate. În cele mai multe cazuri, ușurarea se va simți în câteva săptămâni, revenirea la activitatea normală fiind posibilă după câteva luni.
Oboseala și durerea sunt frecvente timp de una sau două săptămâni după operația de implant. Medicii prescriu de obicei medicamente pentru a ajuta la atenuarea durerii și disconfortului pacienților. Majoritatea pacienților vor avea voie să meargă acasă după câteva zile, deși unul sau mai multe tuburi de drenaj de lichide pot fi lăsate pe loc. Medicii pot recomanda, de asemenea, utilizarea de articole de îmbrăcăminte speciale de sprijin pentru a ajuta la vindecare și pentru a preveni rănirea.