Toxina botulină (toxină botulinică) – DrAlinaMitcan.ro

Toxina botulină

Tratament facial injectabil

Atunci când vorbim despre tratamente injectabile ne referim la mai multe tipuri de tratamente faciale prin injectarea de substanțe, al căror scop este acela de a face fața să pară mai tânără, mai strălucitoare sau pur și simplu diferită, unică.

Toxina botulină și acidul hialuronic („filler”) sunt două exemple în care substanța este injectată local în față pentru a atinge obiectivele estetice.

toxina botulină

Principala diferență dintre toxina botulină și acidul hialuronic (o substanță care se găsește în mod natural în organism) este că:

Toxina botulină are scopul de a relaxa mușchii pentru a face ridurile mai puțin vizibile.

Scopul materialelor de umplere este de a umple ridurile (o formă de „umplere” a acestor riduri).

Deși Toxina botulină și filler-urile au fiecare propriul mod de acțiune, aceste două substanțe au și puncte în comun:

  • sunt proceduri mai puțin invazive (decât operațiile estetice) care necesită puțin sau deloc timp de vindecare.
  • sunt metode alternative procedurilor chirurgicale care pot amâna necesitatea unui lifting facial.
  • Rezultatele toxinei botuline și fillerelor sunt „naturale” și un medic specializat vă va sfătui perfect pe acest subiect.
  • Uneori, o „retușare” este utilă în luna următoare injecțiilor.

 

Toxină botulinică

Medicul specialist injectează Toxina botulină folosind un ac foarte fin, în mușchii faciali care sunt sursa ridurilor. Aceste injecții fac ca acești mușchi să se relaxeze în așa fel încât ridurile să dispară parțial sau aproape total.

Toxina botulină este utilizată în principal împotriva ridurilor frunții, laba gâștei , tuturor ridurilor de expresie, dar și împotriva migrenelor tensionate, zâmbetului gummy („zâmbet gummy” sau hiperplazie gingivală), ridurilor nasului („bunny lines”), ridurilor de la colțurile buzelor , scrâșnirea excesivă a dinților („bruxism”) sau pentru tratamentul transpirației excesive (axile).

Diferențe între toxina botulină și filler-e: rezumat

Filler

  • Obiectiv – Umple ridurile restabilind volumul;
  • Preventiv versus curativ Tratamentul ridurilor profunde sau pierderea volumului;
  • Durată tratament 30-60 minute;
  • Rezultat final imediat și la câteva zile (7-10 zile);
  • Durată rezultată 8-12 luni.

 

Toxina botulină

  • Obiectiv  – Relaxează mușchii feței;
  • Preventiv versus curativ Tratamentul preventiv al ridurilor;
  • Durata tratamentului +/- 15 minute;
  • Rezultat final După trei zile și optim după două săptămâni;
  • Durata rezultatului de la 3 la 5 luni.

 

Zone de tratament cu toxina botulină

Zonele cel mai frecvent injectate sunt:

  • Laba gâștei (ridurile din coltul extern al ochiului);
  • Glabella (linii între sprâncene);
  • Frunte.

În mod normal Toxina botulină nu se face la unitate, ci mai degrabă pe zone. Cu toate acestea, este important ca fiecare pacient să fie analizat, iar Toxina botulină sa fi ajustat individual.

 

Alte zone unde se  pot folosi toxină botulină sunt:

  • Axila, palme (transpirație excesivă);
  • Bărbie;
  • Mușchi maseter (linia maxilarului pronunțată);
  • Benzi platismale pe gât;
  • Buza superioară;
  • Bărbia și fața inferioară;
  • Ridicarea sprâncenelor;
  • Torticolis.

Nu există timp de nefuncționare real cu toxină botulină.

LET’S TALK ABOUT BEAUTY !

Programează o primă discuție cu medicul estetician!

Cu toate acestea, nu se recomandă niciun exercițiu viguros timp de 24 de ore după injectare.  De asemenea, se recomandă pacientului să nu stea întins pe spate în primele patru ore după injectare și să evite consumul de alcool timp de 24 de ore după injectare pentru a reduce riscul de vânătăi.  Sa nu efectueze masaj la nivelul fetei in primele 24-48 h si sa evite sauna.

Rezultatele pot fi observate de obicei în decurs de 4-10 zile, rezultatele complete fiind văzute la două săptămâni după tratament.

Rezultatele tratamentului durează de obicei 3-4 luni.  Efectele toxinei botuline depind de metabolismul pacientului, deoarece aceasta contribuie la descompunerea produsului în timp cat si de alți parametrii precum activitatea motrică a feței , nivelul de hidratare, activitatea fizică depusă, expunerea la soare, etc.

Este recomandat să fie tratat în mod regulat pentru a păstra rezultate mai lungi și pentru a menține reducerea ridurilor.

Toxina botulină este folosită ca măsură preventivă pentru a netezi și a preveni agravarea liniilor fine și a ridurilor de pe fața superioară.

Candidații grozavi pentru toxina botulină pot fi următorii:

  • Pacienți cu vârsta peste 18 ani (Toți pacienții sunt evaluați de la caz la caz, dar general, pacienții pentru toxina botulină au peste 27 de ani).
  • Doriți măsuri preventive pentru liniile fine și riduri.
  • Dacă simți că observi un „11” între sprâncene care te poate face să arăți obosit sau inabordabil.
  • Dacă sunteți în căutarea unui tratament care oferă rezultate reale, vizibile, fără intervenții chirurgicale sau timp de recuperare.
  • Daca iți dorești o ușoară liftare a sprâncenei.
  • Iți dorești un look fresh si o față radiantă.

În plus s-a dovedit științific că pacienții care apelează la toxină botulină sunt mai fericiți si scad migrenele daca acestea sunt prezente.

Ce presupune procedura?

Toxina botulină este o procedură injectabilă simplă, nechirurgicală, care reduce temporar aspectul liniilor și ridurilor moderate până la severe prin relaxarea mușchilor faciali, astfel contracarând declanșând contracțiile musculare care cauzează ridurile.

În unele cazuri, toxina botulină poate fi, de asemenea, injectată în mușchi pentru a produce un efect de „lifting” dependent de candidatura pacientului.

Toxina botulină trebuie injectată întotdeauna de către un profesionist calificat și într-un loc medical special amenajat în condiții de asepsie și siguranță pentru pacient și medic.

Despre riduri

Ridurile sunt linii, șanțuri și cute ale pielii, care încep ca urme fine, înainte de a se adânci în timp. Sunt inofensive și vizibile mai ales în zona ochilor, gurii și gâtului. Primele riduri pot apărea la o vârstă tânără. Ele sunt efectul procesului natural de îmbătrânire, când pielea pierde treptat din elastină, colagen și capacitatea de a se regenera. Epuizarea grăsimilor și mișcarea repetitivă a mușchilor contribuie și ele din plin la apariția ridurilor. În funcție de localizarea ridurilor, acestea pot fi tratate fie cu acid hialuronic injectabil, fie cu toxină botulinică.

În principiu ridurile sunt de 2 tipuri:

1.Ridurile dinamice (de expresie) 

Apar atunci când efectuăm mișcări cu musculatura feței. Mimica exprimă stări sufletești precum bucurie, relaxare, îngrijorare, concentrare, supărare etc. Când râdem sau chiar când zâmbim sunt puse în evidență ridurile din jurul ochilor (laba gâștei). Când suntem supărați, concentrați sau când țipăm se contractă mușchii dintre sprâncene, care duc la formarea ridurilor verticale din această zonă (glabelară). Când ne mirăm, activăm ridurile de la nivelul frunții. În toate aceste cazuri este recomandat să apelați la injecții cu toxină botulinică.

2.Ridurile statice 

Sunt cele care rămân permanent, chiar și atunci când nu antrenăm în mișcări mușchii feței. Ele sunt cauzate de factori de mediu precum expunerea la soare, căldura, frigul sau poluarea și de stilul de viață cu excese cum ar fi fumatul, alcoolul sau consumul de zaharoase. Oboseala și stresul au și ele un rol determinant la apariția ridurilor statice. Toate aceste elemente deteriorează prin acțiuni la nivel molecular legăturile de suport de colagen și de elastină care conferă pielii tărie, vitalitate și rezistență. Aceste riduri se atenuează atât cu acid hialuronic injectabil, cât și cu toxină botulină.

LET’S TALK ABOUT BEAUTY !

Programează o primă discuție cu medicul estetician!

Toxina botulină sau Acid Hialuronic injectabil?

Toxina botulină se injectează în zonele unde e nevoie de relaxare, acidul hialuronic se folosește în zonele unde e nevoie de umplere. Cele două substanțe au scopuri diferite și nu sunt similare. Toxina botulină pune în repaus mușchiul, oferind un aspect mai net, iar acidul hialuronic șterge denivelările obținând un aspect lin. Toxina botulină și acidul hialuronic pot fi combinate  în tratarea aceluiași chip, atunci când este necesar.

Toxina botulină și tratamentul ridurilor

Toxina botulină este versiunea proteică purificată (netoxică) a toxinei botulinice, cea mai puternică neurotoxină cunoscută în prezent. Aceasta este produsă de bacteria Clostridium botulinum.

Produsul este inserat direct în mușchi, blocând contracția pentru a-l relaxa și nu este absorbit în fluxul sanguin. Cantitățile utilizate sunt inofensive pentru organism. Toxina botulină intervine atât pe ridurile statice, cât și pe ridurile dinamice, dar cu mențiunea că ridurile statice nu vor dispărea în totalitate și vor reveni la normal mai repede decât cele dinamice.

Tratamentul cu toxină botulină este recomandat pentru ridurile de expresie (dintre sprâncene) sau de mirare (pe frunte, orizontale), sprâncenele căzute, ridurile din coltul extern al ochiului, ridurile de pe nas (de la râs). Se poate apela la injecții cu toxină botulinică și în scop preventiv, blocând anumite contracții ale mușchilor în zonele feței cu risc crescut de apariție a ridurilor încă dinainte ca acestea să se instaleze. Alte mențiuni foarte importante sunt că toxina botulină în tratamentul ridurilor nu are un efect pe toată durata vieții și nu dă dependență, după cum greșit se crede. Această procedură trebuie repetată, prima injectare durează mult mai puțin decât celelalte injectări. Recomandarea frecvenței de injectare este de 5-6 luni de la prima injectare dacă efectul se estompează.

Fie că aveți nevoie de tratamentul ridurilor cu toxină botulină, fie cu acid hialuronic injectabil, este foarte important să anunțați medicul dacă vă știți cu alergii și dacă ați avut reacții alergice sau alte manifestări la injectările precedente.

Procesul de îmbătrânire aduce schimbări constante și variate.  Pentru majoritatea, pierderea volumului la nivelul feței poate fi unul dintre cei mai vizibili indicatori ai vârstei.  În timp ce pierderea de volum are loc de-a lungul deceniilor, întinerirea poate fi a ta în câteva minute cu ajutorul acidului hialuronic.

Prevenirea ridurilor este aproape imposibilă, pentru ca trecerea timpului își pune amprenta și pe chipul nostru.

Putem în schimb să avem o viață cât mai sănătoasă și echilibrată care să se poată reflecta și pe chipul nostru:

  • dieta bine echilibrată;
  • greutate constantă, fără fluctuații mari;
  • activitate fizică intensă regulată;
  • rutină de îngrijire a tenului (demachiere, folosire crema SPF, etc);
  • evitarea fumatului;
  • evitarea solarului;
  • evitarea expunerii la soare în exces;
  • odihna este foarte importantă pentru prevenirea apariției ridurilor.

În timpul somnului să dormim dreapta/stânga sa nu dormim doar pe o parte, ideal cu fața în sus, pentru a evita adâncirea și accentuarea ridurilor pe partea respectivă.

În același timp, dacă suntem o persoană foarte expresivă (zâmbitoare sau din contra foarte “încruntata”), ridurile vor fi mai accentuate.

 

Putem face Sculptra sau Botox vara?