Ce este blefaroplastia?
Blefaroplastia sau intervenția chirurgicală (operația) estetică a pleoapelor superioare prin care se tratează defectele de la nivelul acestora, cel mai frecvent legate de îmbătrânirea feței.
Este o intervenție chirurgicală care își propune să întinerească aspectul facial al unei persoane. Această intervenție chirurgicală meticuloasă trebuie efectuată de un chirurg estetic sau oculoplastic, titular al unei diplome în chirurgie plastică, reconstructivă și estetică.
Se face o distincție între pleoapa superioară, care este mobilă și are cel mai adesea exces de piele (dermatochalază) cu ptoză a pleoapei, disconfort la machiaj, ștergerea și dispariția șanțului natural al pleoapei, adesea asocierea cu un țesut gras la nivelul pleoapei și senzația de ochi obosiți sau grei.
Pleoapa inferioară prezintă cel mai adesea hernii grase (pungi sub ochi) dând un aspect obosit și un aspect umflat al feței asociat cu excesul de piele, ridată. Poate exista o slăbire generală a pleoapei inferioare (ochi rotund sau ectropion). Valea lacrimilor este uneori foarte marcată cu un cerc întunecat subiacent și o relaxare a pomeților, care este tras în jos.
Există adesea, pe lângă excesul de piele de pe pleoapele superioare și pungile de sub ochi, o ptoză a sprâncenelor (pielea lăsată) agravând simptomatologia.
Diferitele tehnici și posibilele proceduri ale pleoapelor disponibile în blefaroplastie:
- Pleoapa superioară sau blefaroplastia superioară: este intervenția a cărei obiectiv este îndepărtarea oricărui exces de piele și a unei eventuale hernii interne grase.
- Pleoapa inferioară sau blefaroplastie inferioară: este intervenția care își propune îndepărtarea pungilor de sub ochi, strângerea pielii ridate și eventual corectarea văii lacrimilor și a eventualelor cearcăne.
- Blefaroplastia celor 4 pleoape (pleoape superioare si inferioare);
- Cantopexia: principiul este de a înlocui canthusul extern al pleoapei spre exterior și vârf (aspect de căprioară sau migdale);
- Asocierea cu lipofilling (transferul grăsimilor), care umple valea lacrimilor, îmbunătățește troficitatea cutanată a cearcănelor și poate crește volumul pomeților.
- Completarea cu un mini lifting facial ce tratează ovalul feței și gâtului
- Combinație cu o injecție de toxină botulină sau acid hialuronic pentru riduri la 2 săptămâni post operator.
Blefaroplastia superioară
Blefaroplastia superioară își propune să trateze excesul de piele de la nivelul pleoapei superioară, dermatochalază, printr-o rezecție de 18 mm de piele pentru a recrea pliul natural al pleoapei, a îndepărta aspectul obosit și a ușura machiajul.
Această intervenție chirurgicală este cea mai simplă. Primul pas este, desigur, să vă consultați medicul chirurg. De obicei, aceasta este o operație efectuată de la vârsta de 40 de ani când pe pleoapa superioară pielea este lăsată și șanțul pleoapei nu se mai vede din cauza pielii care începe să ajungă la gene sau chiar să le ascundă. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca intervenția chirurgicală să fie efectuată înainte de vârsta de 40 de ani, deoarece unii oameni au căderea pleoapelor foarte precoce sau chiar au o mărire, adesea de origine genetică, a organelor adipoase subiacente.
Aceasta este o procedură atât pentru bărbați, cât și pentru femei. O mare teamă a multor pacienți este să nu se recunoască după operație sau să li se schimbe ochii. Cu toate acestea, nu există niciun motiv pentru care aspectul cuiva să se fi schimbat prin îndepărtarea excesului de piele de pe pleoapele superioare.
Pregătirea pentru intervenția de blefaroplastie
Pregătirea pentru operație este simplă, trebuie doar să luați câteva pastile cu arnică înainte de operație pentru a evita vânătăile, să opriți fumatul și să nu luați niciun medicament care ar putea facilita sângerarea, precum aspirina sau orice antiinflamator. Anestezia locală este suficientă în aproape toate cazurile.
Ce presupune intervenția de blefaroplastie?
Intervenția presupune îndepărtarea excesului de piele care poate ajunge cu ușurință la 2 cm înălțime. Uneori, în funcție de indicații, s-ar putea să fiu nevoit să îndepărtez un exces de mușchi subiacent sau un buzunar (adesea intern) de grăsime. Se pune pe tegumente o sutură numită sutură intradermică pentru a se închide și apoi se aplică imediat rece.
LET’S TALK ABOUT BEAUTY !
Programează o primă discuție cu medicul estetician!
Recuperarea post blefaroplastie
Odată ce operația la pleoapele superioare a fost efectuată, procesul de recuperare postoperatorie este simplu, dar necesită câteva zile libere de la muncă deoarece va fi prezent un edem. Anomaliile tratate prin această intervenție chirurgicală sunt: excesul de piele (dermatochalaza) și uneori pungile adipoase interne.
Sunt două capcane de semnalat pentru pleoapa superioară: efectuarea deloc a unei blefaroplastii când de fapt problema nu vine de la pleoapa superioară, ci de la frunte, care este relaxată și trage sprâncenele în jos. În acest caz este mai degrabă un lifting al frunții sau al sprâncenelor temporale (sau chiar injecții cu toxină botulină) care trebuie efectuate. O procedură de blefaroplastie nu va face decât să înrăutățească problema trăgând și mai mult sprâncenele în jos.
A doua capcană este îndepărtarea țesutului prea adânc și deteriorarea mușchiului ridicător al pleoapei superioare, ceea ce va provoca ptoză (pleoapa coboară în jos). O complicație care este de obicei reversibilă spontan în câteva luni și, din fericire, rară. Cicatricea lăsată de blefaroplastie va fi puțin roșie la început și apoi va forma o linie albă care este aproape invizibilă deoarece este ascunsă în șanțul palpebral sau chiar puțin pe lateral într-un pliu al coltului extern al ochiului.
Blefaroplastia inferioară
De reținut este că operația la nivelul pleoapei inferioare este o operație mai delicată decât la pleoapa superioară. Organizarea este aceeași ca și pentru blefaroplastia superioară (și desigur că este posibil să se asocieze atât pleoapele superioare, cât și cele inferioare în cadrul aceleiași proceduri). Cu diferența însă că în majoritatea cazurilor va fi necesară utilizarea anesteziei generale. La operarea pleoapelor superioare, ochii sunt închiși în timpul procedurii, așa că nu există nicio îngrijorare, dar pentru pleoapa inferioară ochii trebuie deschiși. Este de fapt foarte greu pentru un pacient să țină ochii deschiși în timpul operației, faptul de a vedea instrumentele duce neapărat la o mișcare reflexă înapoi, iar lumina poate fi foarte puternică și orbitoare.
Ce tratează blefaroplastia inferioară?
Anomaliile tratate prin intervenția chirurgicală a pleoapelor inferioare sunt excesul de piele, cearcănele și pungile adipoase. În cele mai favorabile cazuri există doar pungi adipoase, iar pielea este de foarte bună calitate. În acest caz vor fi plasate cicatricea în interiorul pleoapei (abord la nivelul conjunctivei) și va fi complet invizibilă. Deschidem apoi pentru a vedea apar buzunarele galbene de grăsime și le îndepărtăm cu aparatul de electrochirurgie sau cu un laser.
Riscul de ectropion este aproape zero. În cazurile dificile există cearcăne marcate. Pentru a încerca să le atenuăm, injectăm grăsime (lipofilling) la valea lacrimilor. Dar problema este că grăsimea injectată poate fie să dezvolte mici granuloame în cursul vindecării și să fie prea mult sau insuficient, ea fiind absorbit provocând o corecție excesivă sau insuficientă.
Întrebări frecvente despre operația de blefaroplastie
În general, solicitările vin de la pacienți, atât femei, cât și bărbați peste 40 de ani, dar nu este neobișnuit să se efectueze procedura la pacienți mai tineri (care au buzunare foarte marcate, cearcăne etc.) înainte de treizeci de ani uneori.
- O privire obosită.
- Buzunare sub ochi.
- Pliuri pe pleoapele inferioare.
- Cercurile întunecate.
- Exces de piele pe pleoapele superioare.
- Senzația de ochi obosiți si pleoape grele;
- Imposibilitatea machiajului la nivelul pleoapelor.
- Îngustarea câmpului vizual.
- 60 de minute până la 3 ore.
- Pleoapele superioare: anestezie locală;
- Pleoapele inferioare: anestezie generală sau locală cu sedare;
- Toate cele 4 pleoape: anestezie generală sau locală cu sedare.
Cel mai adesea se efectuează ambulatoriu sau cu spitalizare de zi (intrare și ieșire în aceeași zi), uneori spitalizare peste noapte în cazul anesteziei generale.
Blefaroplastia este o procedură foarte nedureroasă. O simplă senzație de strângere se simte în pleoape.
Sunt aproape invizibile în toate cazurile. Pentru pleoapa superioară, cicatricea este situată în șanțul pleoapei (pliul natural al pleoapei), pentru pleoapa inferioară este situată sub gene (calea subciliară) în cazul îndreptării pielii și în interiorul pleoapei (endoconjunctivală sau conjunctivală). Pentru a elimina doar buzunarele (deci o blefaroplastie fără cicatrice vizibilă).
Acesta variază, în funcție de factorii externi de viață (soare, fumat etc.) și de vârstă, dar permanența ei este de cel puțin 10 ani.
LET’S TALK ABOUT BEAUTY !
Programează o primă discuție cu medicul estetician!
Este necesară o consultație cu medicul estetician și o eventuală consultație cu medicul anestezist, în cazul în care este necesară sedarea sau anestezia generală. O eventuală analiză de sânge și consult oftalmologic în funcție de caz.
Renunțarea la fumat cu cel puțin 3 săptămâni înainte de operație și toate medicamentele care pot provoca sângerare, cum ar fi aspirina, cu cel puțin 10 zile înainte.
- În primele cinci nopți va trebui să dormi cu capul ridicat pentru a evita umflarea.
- De asemenea, se recomandă administrarea unor pastile homeopate (arnică) pentru a evita apariția vânătăilor.
- În cazul în care acestea apar ele se mențin timp de 7 până la 10 zile.
- Picături pentru ochi și unguent de aplicat de câteva ori pe zi, prescrise de medicul chirurg.
- Gheață aplicată asupra ochiului se administrează cât mai des posibil în primele zile.
- Suturile trebuie îndepărtate între a 5-a și a 7-a zi după procedură.
- Planificați să vă luați liber timp de o săptămână până la 10 zile + folosiți ochelari de soare.
- După o săptămână, machiajul poate fi folosit pentru a ascunde cicatricile.
Orice operație estetică poate duce la complicații. Sunt rare, dar este important să știți care pot fi acestea. În plus, intervenția chirurgicală a pleoapelor inferioare este mai complexă și mai responsabilă pentru complicații decât cea a pleoapelor superioare. Prin urmare, putem cita următoarele complicații posibile:
- ochi rotund (ectropion) prin retragerea pleoapei inferioare, evitat prin tehnica conjunctivală;
- ptoza, adică pleoapa căzută cu asimetrie (deseori preexistentă înainte de operație, dar descoperită în timpul acesteia);
- complicații oculare (keratită, chemoză, orbire);
- sindromul de ochi uscat (ochi uscați, adesea preexistenți, dar demascați și agravați de intervenție);
- chisturi cicatrice;
- asimetrie și buzunare reziduale;
- caderea sporadica a genelor.
Chirurgia estetică a ochilor poate fi combinată cu alte proceduri diferite:
- lipofilling facial;
- ridicare temporală;
- ridicarea frunții;
- injecții pentru riduri;
- mini-lift;
- lifting-ul pomeților;
- lipofilling pomeților;
- marirea buzelor;
- lifting buzele superioare;
- cantopexie;
- rinoplastie.
Blefaroplastie inferioară, superioară și lipofilling!