Ce este bula Bichat?
Descrisă în 1802 de Xavier Bichat, bula Bichat este un grup de adipocite (celule grase) care formează un țesut adipos (țesut gras) delimitat și situat la nivelul obrazului, în spațiul masticator, întinzându-se de la fosa temporală până la partea mediană a obrazului de sub pomeți menținând contactul cu mușchiul temporal, procesul coronoid, mușchiul buccinator și ductul Stensen. Cu o greutate medie de 9 grame și un volum de 10 cm3, bula Bichat este vascularizată de artera facială și de artera temporală superficială.
Care este scopul unei intervenții de bichectomie?
Prin îndepărtarea chirurgicală a mingii Bichat se va obține o lărgire a obrazului imediat sub pomeți și va ajuta la definirea trăsăturilor feței, evidențierea pomeților evitându-se astfel aspectul unei fețe rotunde, umflate.
Ce presupune intervenția de bichectomie?
În urma discuției cu medicul chirurg estetician se va stabili dacă procedura chirurgicală este justificată și dacă se va obține un beneficiu din operație.
Intervenția se efectuează în regim ambulatoriu, pacientul putând pleca din clinica în aceeași seară. Anestezia poate fi locală, sau generală, în funcție de gradul de stres și sensibilitatea pacientului. În medie, operația durează între 30 și 45 de minute.
LET’S TALK ABOUT BEAUTY !
Programează o primă discuție cu medicul estetician!
În timpul intervenției, chirurgul va efectua o incizie pe fiecare parte a mucoasei bucale chiar sub canalul salivar opus molarului 2, și o va extinde pe o lungime de 5 mm pana la 1 cm în funcție de mărimea bilei Bichat. Incizia va fi invizibilă, fiind situată în interiorul cavității bucale. Bula Bichat este disecată și îndepărtată cu grijă. Sutura se va realiza folosind fire absorbabile.
La ce vă puteți aștepta în urma intervenției de bichectomie?
Edemul și inflamația locală sunt efecte inevitabile ce vor dura timp de câteva zile. Procedura în sine nu este foarte dureroasă. Este necesar să vă asigurați că mențineți o igienă orală adecvată după operație și să folosiți apă de gură de mai multe ori pe zi. În general, puteți relua activitățile normale după 48 de ore.
Nu există suturi de îndepărtat iar rezultatul Bichectomiei poate începe să se vadă după patru până la șase săptămâni, devenind definitiv la trei luni când țesuturile s-au vindecat complet.
Eventuale complicații ce pot surveni în urma intervenției de bichectomie
Complicațiile sunt foarte rare dacă indicația chirurgicală inițială este corectă iar chirurgul este obișnuit și instruit cu privire la această procedură. În caz contrar, poate apărea un hematom care va ceda, o leziune a nervului facial dacă este foarte aproape de bula Bichat, dar care este evitată printr-o disecție atentă și, în final, o leziune a ductului Stensen (extrem de rară), vizibil în interiorul gurii, deci nu există niciun motiv să-l deteriorăm în timpul procedurii).
Există riscul îmbătrânirii accelerate?
Nu, cu condiția să nu scoți toată bula Bichat și indicația de funcționare să fie corectă.
Rezultatul estetic al intervenției de bichectomie este unul natural?
Da, absolut, mai ales că cicatricile sunt situate în interiorul gurii și nu sunt vizibile.